Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Titulkování včera, dnes a zítra….

Titulkování televizních pořadů je dnes zcela přirozené, ale je v dostatečném rozsahu? A co videa, české filmy v kinech? Proč jsou titulky barevné? Je to jen image nebo to má nějaký smysl? A víme něco o historii titulkování?

Přestože se u nás již ukazují první vlaštovky většího množství titulkování živých zpráv, např. titulkování olympijských her v TV, je prosazování přepisu pro lidi se sluchovým postižením těžké. Přitom přepis jako komunikační prostředek je uzákoněný…

Dovolte mi, abych sáhl po paralele a podal zde zkušenosti z USA.

Pomoci faktů z knihy doc. Ing. Jaroslava Hrubého CSc.: "Spojené Státy a občané se zdravotním postižením", bych rád vysvětlil, že vynaložené finanční prostředky se vrátí.

Titulkování pořadů pro neslyšící v USA: (podávám to pro množství napsaných slov v knize -  zkráceně,  ale podle faktů v knize)
Titulkování v TV v USA bylo zahájeno v 70. letech. Federální komise pro komunikaci (FCC) v r. 1970 doporučila všem televizním společnostem vysílat titulkované pořady dobrovolně. Vydala však současně varování, že pokud nebude dobrovolný přístup úspěšný, vydá nařízení o povinném titulkování.
V roce 1976 FCC vydala vyhlášku, podle které všechna varovná hlášení (hurikány, zemětřesení, požáry, atd...) musí být povinně vysílána i vizuální formou.

Americké ministerstvo školství zaplatilo velmi nákladný vývoj integrovaných obvodů pro dekodéry skrytých titulků. Přesto byly dekodéry poměrně drahé, takže si je většina osob, kterým mohlo titulkování prospět, nemohla dovolit. Relativně nízký počet prodaných dekodérů sloužil zpětně televizním společnostem jako argument, že titulkování sleduje jen malý počet diváků, a že se tudíž do něho nevyplácí investovat. V té době bylo titulkovaní pro neslyšící skutečně ohroženo!

Zcela zásadním způsobem přispěl ke změně situace Kongres Spojených států, který  v roce 1990 přijal zákon o televizních dekodérech, podle kterého všechny televizní přijímače s uhlopříčkou větší než 13" vyráběné a dovážené do Spojených států, musí být od 1. července 1993 vybaveny dekodérem skrytých titulků.

Velkosériová výroba umožnila snížit cenu integrovaných obvodů pro dekodéry tak, že se vestavěný dekodér projevil zvýšením ceny televizorů v průměru o 5 dolarů. Tím dostalo možnost přijímat skryté titulky obrovské množství televizních diváků, kteří z různých důvodů zjistili, že jim titulky v obraze vlastně velice vyhovují.

Národní institut pro titulkovaní odhaduje, že  titulky v televizním obraze mohou velice prospět až 100 milionům Američanů.

Tvoři je:

24 milionů...... nedoslýchavých a neslyšících
30 milionů ......pro které je angličtina  2 jazykem
12 milionů ..... dětí, které se učí čist
 7 milionů .......mladistvých, kteří čtou na podprůměrné úrovni .
27 milionu ......dospělých negramotných (negramotnost se nepovažuje za absolutní neschopnost čist a psát, ale za nedostatečnou schopnost)

Výzkumy prokázaly, že televizní titulky vedou k dramatickému zlepšení čtenářských schopností u všech výše uvedených kategorií.

Patrně nikdo neočekával, že titulky, životně důležité pro "pouhých" 10% obyvatelů – lidí se sluchovým postižením, začne sledovat značná část televizních diváků, že se tudíž začne vyplácet titulkovat, protože titulkování značně zvyšuje sledovanost pořadů.

Časopis "Advertising Age" (Věk reklamy) napsal již v květnu 1992, že sponzorování skrytých titulků je jednou z nejlevnějších a nejúčinnějších forem reklamy!!!!

V Česku vývoj skrytých titulků probíhal jinak. Přesněji je to popsané zde: http://verastrnadova.blog.idnes.cz/c/242498/Zavedeni-a-uzakoneni-skrytych- -v-Ceske-republice-I.html   

Cesta k teletexu s vyťukáním 888 (vyvolání skrytých titulků) byla dlouhá a nesnadná. U pořadů se skryté titulky vyvolají, jen když jsou napsané :-(

Některé TV společnosti se stále bráni pochopit plný význam nabídky skrytých titulků ve všech vysílaných pořadech. Zapomínají nebo si nechtějí připustit, že v ČR  existuje další potenciál vyšší sledovanosti pro TV.

Přesněji cca 0,5 milionů lidí se sluchovým postižením - ohluchlí, nedoslýchaví, uživatelé kochleárních implantátů, senioři (z toho malou část zhruba 15 000 tvoři neslyšící od narození dávající přednost znakovému jazyku). K tomu ještě připočítejme slyšící co se  z různých důvodů rozhodnou pro "tiché" sledování vysílání a vyvolají si skryté titulky. Třeba jen proto, aby někoho nevzbudili J

Tak se blížíme k tomu, co už zjistili v USA, že titulky jako takové slouží k vyšší sledovanosti pořadů. Dále, ke zlepšení čtenářských schopností lidí se sluchovým postižením všech kategorii a také k vyšší informovanosti.

A to už není málo!

Dodatek: Co se týká reklamních agentur a jejich vedení, ohledně opatřování reklam skrytými nebo třeba obláčkovými titulky (což může také reklamu oživit), bohužel musím konstatovat, že nepochopili, že když mají reklamy zboží prodávat, jsou lidé se sluchovým postižením potencionálními kupci.......

Bez titulků se člověk se sluchovým postižením nedozví „co“ reklamy nabízí a tak nekoupí!

A proč mají být titulky barevné? Pro přehled – ať víme, kdo zrovna mluví :-)

Roy

Autor: Ztlumeno | středa 5.3.2014 9:37 | karma článku: 9,11 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,29 | Přečteno: 145x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 181x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,53
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik