Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vaříme a znakujeme

Koncem února navštívila naše čtyřčlenná česká výprava ze společnosti 365 Varšavu. Zúčastnili jsme se mezinárodní akce s názvem Sign in the Middle. Poznávali jsme kulturu neslyšících v jiných zemích a ochutnávali jídla typická pro jejich státy. Vařili jsme, až se z nás kouřilo – a za naše kulinářské výkony jsme získali pochvalu ostatních účastníků.

Sraz s neslyšícími z jiných států jsme měli až večer, a tak jsme nejprve vyrazili na procházku po Varšavě. S ostatními jsme se sešli až na ubytovně, uprostřed lesa, zcela mimo civilizaci. Nejbližší vesnice byla 15 kilometrů daleko. Na akci dorazilo 20 lidí, my čtyři z České republiky, šest z Polska, pět z Portugalska a pět z Itálie.Po dohodě měl každý stát na svoje představení k dispozici celý den. My přišli na řadu v úterý.

V neděli se o jídlo starali Poláci – snídaně byla podobná jako naše, k obědu kuřecí plátek s bramborovým salátem a večeře formou „švédského stolu.“

V pondělí pro nás vařili Italové. Snídani jsme měli sladkou, chleba s nutelou, bábovku atd. K obědu jsme měli lassagne a k večeři pizzu. Mezitím jsme ochutnali bramborový nákyp a salát s tuňákem.

Pak přišel náš den. K snídani jsme připravili buchtičky s tvarohem, bábovku (upekl ji Tomáš a byla výtečná), k obědu jsme uvařili česnekovou polévku a k tomu šunku, sýr a chleba. Pod vedením Marie jsme zvládli koprovou omáčku s vejci a knedlíky (přivezli jsme je z ČR). Ke svačině dostali naši přátelé Tatranky a ochutnali naši lahodnou Becherovku a bonbóny Hašlerky. K večeři jsme pro ně připravili bramboráky a sekanou s hořticí, chlebem a okurkou a zapili to naším pivem. Samozřejmě nechyběly Karlovarské oplatky. Všichni byli spokojeni a vychvalovali náš den, čímž se nám všem ulevilo. 

Ve středu jsme jeli na výlet do městečka Pultusk, prohlédli jsme si krásný zámek a věž a pak jsme měli rozchod.

Čtvrtek patřil Portugalcům. Například k snídani pro nás připravili cornflakesy s mlékem a ovocný salát a k večeři těstoviny s tuňákem.

V pátek nám vařili Poláci, kteří k obědu udělali polévku s vejci a klobásou a k večeři jejich typické pirohy. Celý týden zakončila prima party.

Kromě dobrého jídla samozřejmě na akci nechyběly společné aktivity, při nichž jsme hráli různé hry a také fotbal. Absolvovali jsme i tři vzdělávací semináře na témata Vzdělávání, Práce a Sociální šetření a dozvěděli jsme se řadu podrobností o projektu Erasmus plus.

Po celou dobu jsme se domlouvali mezinárodním znakovým systémem. Marie s Tomášem ho ovládají perfektně, jen Dominik tam přijel opravdu pouze se základní slovní zásobou. Ale rychle se vše naučil, takže na konci už byl schopen sám přednášet. Byla to pro nás zajímavá zkušenost.

Co je to mezinárodní znakový systém? Jsme neslyšící a komunikujeme znakovým jazykem. Ten je v každé zemi jiný, máme i nářečí :-) Mezinárodní znakový systém je soubor znaků, které byly vybrány z různých znakových jazyků (nejvýrazněji jsou zastoupeny znaky z amerického znakového jazyka) a jsou pro většinu uživatelů snadno srozumitelné.

Pavlína Spilková


 

Autor: Ztlumeno | úterý 24.6.2014 15:55 | karma článku: 9,27 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,71 | Přečteno: 149x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 181x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik