Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za legendami Malé Strany

Je 11 hodin, krásné sobotní dopoledne, slunce pálí a já přicházím na místo setkání, abychom vyrazili po stopách legend a povídek pražské Malé Strany na komentovanou procházku s využitím online simultánního přepisu. Sraz je u kostela Sv. Jana Křtitele Na Prádle. Sešla se nás skupinka včetně kameramana a fotografa.

Nejprve jsme věnovali 10 minut přípravě tabletů, vyzkoušeli jsme si on-line přepis v praxi! Paní průvodkyně Bojana Škaroupková byla nejprve překvapena a prozradila nám, že ještě takovouto procházku nedělala, ale chopila se toho skvěle. Dokonce artikulovala tak dobře, že občas nebylo ani třeba sledovat psaný přepis. Ono krásné počasí ukázalo, že má i své nevýhody, monitory tabletů se ve slunečním svitu leskly, avšak vyřešili jsme to, ve stínu vysokých stromů.

Od kostela Sv. Jana Křtitele Na Prádle, který byl údajně v době vlády Josefa II. prádelnou, odtud jeho pojmenování, jsme se přesunuli na začátek ostrova Kampa. Název Kampa vychází z latinského Campus, což znamená planina či pole a přeci jen planina a park je na Kampě dodnes. Mně se moc líbilo pojmenování Čertovky – jedno z vysvětlení je, že když voda stoupala při povodni, místní říkali, že se „čertí voda“, ale kdo ví, třeba je původ názvu Čertovky v něčem jiném…já se spokojím s tímto vysvětlením. Obešli jsme Sovovy mlýny a podél nízké zídky na břehu Vltavy si někteří z účastníků ochutnali letošní Burčák. Na Kampě bylo již přichystáno mnoho stánků na večerní oslavy vinobraní. Za zvuku splavu jsme udělali skupinovou fotku, přičemž na hlavu nám málem spadly kaštany – z vysokých stromů, kde právě dozrávaly kaštany, jich sem tam několik spadlo.

U Karlova mostu měla paní průvodkyně připravenou číselnou pyramidu, která dokládá numerologicky vytipované datum, které mostu dodalo pevnost a sílu. Po šesti stech letech to můžeme jen potvrdit, že se numerologové asi nespletli a číselná řada 135797531 byla dobrou volbou (most byl založen 5:31, 9.7. 1357). Pokračovali jsme již trochu unavení okolo busty Josefa Dobrovského a Lichtenštejnského paláce. Na rohu domu U modré lišky byla na omítce znamení, kam až vystoupala voda v roce 1890 a druhá značka byla zhruba ve výšce dvou metrů, ta označovala rok 2004, což budilo velký respekt.

Procházku jsme zakončili za Velkopřevorským mlýnem u takzvané Lennonovy zdi, která je dne barevně pomalovaná a všichni na ní nechávají vzkazy. U zdi stál mladík s kytarou a hrál písně Beatles, škoda, že to nebylo zapsáno v přepisu. Procházka byla hezkou zkušeností nejen pro neslyšící účastníky, kteří byli nadšení z nových zážitků, ale i pro paní průvodkyni, která se dozvěděla, co oni zažili a hlavně byla ráda, že si mohla vyzkoušet takovouto formu výkladu. Sama zjistila, že nebylo čeho se bát a nemusela svůj výklad nijak přizpůsobovat. Přepis fungoval perfektně!

Petra V.

 

Autor: Ztlumeno | neděle 21.9.2014 23:36 | karma článku: 10,73 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,71 | Přečteno: 149x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 181x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik