Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chce to trpělivost…

Týden komunikace osob se sluchovým postižením – tento velmi netradiční festival proběhl po celé České republice poslední týden v září již potřetí. Ve 14 městech proběhlo na 80 akcí. To už je pořádný festival…avšak vzhledem k četnosti výskytu sluchového postižení je to logické ba i nutné.

Na Tiskové konferenci festivalu jsem se ocitla díky své sestřenici, která je od narození nedoslýchavá. Z úst organizátorů festivalu a zástupců skupin lidí se sluchovým postižením, zaznělo, že společnost je neinformovaná v důsledku toho i netolerantní a integrace lidí se sluchovým postižením je proto komplikovaná. S tímto musím souhlasit, vždyť pochopení většinou chybí tam, kde nejsou informace. Hlavním motivem TKOSP je tedy osvěta v oblasti sluchového postižení pro všechny, zvláště pak pro slyšící spoluobčany, což je velmi potřebné.

Na konferenci mne překvapilo konstatování, že podle statistik se bude každý třetí z nás ve stáří potýkat s nedoslýchavostí. Tato informace mi připomněla mého dědečka. Můj dědeček, začal ve stáří ztrácet sluch a bylo bolestné ho vidět, jak se uzavírá do sebe. Než aby přiznal, že nerozumí, raději mlčel. Babička si zvykla na něj křičet, což paradoxně zhoršilo její hlasivky a dědovu porozumění to nepomohlo. Nikdo babičce totiž neřekl, že zvýšení hlasu jen zhoršuje neslyšícímu možnost porozumět.

Já se svou sestřenicí na sebe křičet nikdy nebudeme. Přestože je neslyšící, je schopná úplné integrace do běžného života, což je onen palčivý problém pro většinu neslyšících. Pravdou je, že za to vděčí své pevné vůli a velmi obětavé rodině, která ji trpělivě vše od dětství učila. Vše začalo rozhodnutím rodičů, nedat sestřenici do zvláštní školy ale do běžné školy mezi slyšící děti. Nyní je sestřenice absolventkou výběrové střední školy, která se zúčastnila i kurzu ve Velké Británii a studuje na Karlově univerzitě bez jakýchkoliv výjimek, spíše naopak, s pochvalami! Jsem na ní moc pyšná, když si uvědomím, o kolik víc práce za jejími úspěchy je, než třeba u mě. Díky současným možnostem naslouchátek, která jsou nenápadná, si dokonce většina mých kamarádů jejího postižení nevšimla. Když jsme spolu ve skupině lidí, je důležité, abychom se nepřekřikovali a vždy byli obráceni tak, aby sestřenice viděla na ústa mluvícího a mohla odezírat, chce to jen trpělivost.

Má sestřenice má tu výhodu, že její mateřský jazyk není znakový jazyk, ale mluvená čeština. To jí pravděpodobně umožnilo plnou integraci jak ve škole, tak ve volnočasových aktivitách. Mohu potvrdit, jak je bezva někam společně jít a vědět, že ačkoli je sestřenice viděna z běžného pohledu slyšícího jako hendikepovaná, ale z jejího a mého pohledu tomu tak vůbec není! No je fakt, že když se na mě naštve a nechce mě poslouchat, vypne si naslouchátko, čímž končí legrace, ale i tak odezírá rychle a přesně. Zde se vracím k tomu, že i přes všechny technologické pokroky, které usnadňují integraci lidí se sluchovým postižením, se domnívám, že odezírání je pro člověka se sluchovým postižením základem komunikace. Částečně odezíráme a pravidla komunikace používáme všichni. Je jednodušší porozumět výkladu někoho, na koho vidím, jak mluví a s kým mohu navázat oční kontakt. To nejmenší co můžeme pro lidi se sluchovým postižením udělat je zřetelně artikulovat a nekřičet na ně. Co pro ně uděláme navíc, to už je jen na nás, ale uvážíme-li, že se v hluchotě může velká část lidí z našeho okolí s přibývajícím věkem ocitnout, bylo by hezké mít fungující a chápavé zázemí ve společnosti.

Více informací o TKOSP a dalších projektech týkající se sluchového postižení najdete na www.orbipontes.cz.

Petra Vondrová

 

 

Autor: Ztlumeno | pátek 10.10.2014 22:17 | karma článku: 9,09 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,70 | Přečteno: 148x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 181x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,61
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik