Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nonverbální komunikace nad cizí světový jazyk

Psal se rok 1990, rok po sametové revoluci, po pádu železné opony na československých hranicích. Pro paní Kamélii začalo svobodné cestování po západní a jižní Evropě.

Těšila se na poznávání odlišných kultur, zvyků, nekonečných památek a rozličných lidí. Měla za sebou první dva podnikové jarní zájezdy do Bavorska a Západního Berlína. Po třetí se vydala na zájezd do Itálie, a to do podzimního Benátska. Jela tam se svým tatínkem a kolegy ze Státního ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů, kde pracovala jako projektantka. Navštívila města Venezia, Verona a Padova. Netušila, že jí Itálie přiroste k srdci, překvapili ji tam zdejší Italové. Z autobusu, přijíždějícího do Padovy, si všimla na silnici sporu dvou Italů těsně po havárii jejich aut. Komunikovali mezi sebou nejen verbálně, ale i nonverbálně, ačkoliv nepoužívali znakový jazyk neslyšících. Nepočítala s tím, že ji budou fascinovat nejen pohledy, úsměv, postoje, ale i jejich energické zatřesení paží, mimika, gesta a posunky. Díky horkokrevnosti a temperamentnosti ovládají nejen lidskou mluvu, ale i řeč těla. Pro paní Kamélii, která žila 29 let v socialistické zemi, to byl velký objev.

     Podnikový autobus mířil do města Romea a Julie a zastavil se na parkovišti v blízkosti centra. Po výstupu z autobusu procházela Kamélie a její tatínek kolem turistických zajímavostí, když je náhle oslovil Ital středního věku. Po rozepnutí kabátu v něm odhalili pouličního prodavače pánských a dámských hodinek, zavěšených hezky v řadách na vnitřní straně kabátu. Chvilku si je prohlíželi a pak mu tatínek řekl stručně v angličtině: Moc pěkné, děkujeme“. Ital mu nerozuměl, tlačil ho vesele k nákupu nějakého svého zboží.  Tatínek mu tedy totéž sdělil v němčině. Marně. Ital nerozuměl. Kamélie tedy pohotově udělala pár posunků. Ukázala prstem na nabízené hodinky, pak jednoprstovovou abecedou ukázala „o“ („pěkné“), pokračovala pokrčením ramen a rukou („ale“). Pak vytáhla z kalhot prázdné kapsy a palcem a ukazováčkem „třela“ o sebe, čímž naznačila slovo „peníze“ a zároveň kroutila záporně, s nešťastným výrazem hlavou. Nakonec na znamení záporu, potřásla ještě rozevřenou rukou. Italovi ihned došlo, že nemají peníze. Podal tatínkovi a Kamélii ruku na rozloučenou a rychle se vytratil. Díky bohu.

    Konečně mohli pokračovat v prohlídce památek. Začali hledat místo, kde se Romeo v Shakespearově hře dvořil Julii, stojící na balkóně. Chvilku bloudili a místo nemohli najít. Tatínek nakonec oslovil v angličtině kolemjdoucího, aby se ho zeptal na cestu. Ital odpověděl ve svém rodném jazyce a pomáhal si posunky. Pravou rukou několikrát ukázal: „Jděte pořád rovně, pak oběma rukama naznačil tvar křižovatky a obloukem dodal: „Dvakrát přes křižovatku“, pak lomeným pohybem pravou rukou ve tvaru schodiště přesunul ruku na čelo ve znamení slova „výhled“. Pak naznačil rukou tvar „hrad“ a nakonec ukazováčkem pravé ruky: „Tam uvidíte Romea a Julii“. Oči paní Kamélie byly pohotovější než tatínkovy. Těšilo ji, že jako neslyšící může být v něčem užitečná. Mohla tatínkovi přetlumočit popis trasy slyšícího Itala, kterému nestačilo ke konverzaci jen mluvené slovo. Italové (mezi nimi jsou určitě i lidé pracující ve zdravotnictví, sociálních službách atd.), jsou mistři v nonverbální komunikaci. Palec nahoru!

     Díky tomuto zážitku si Kamélie uvědomila, že porozumění mezi zručnými slyšícími a neslyšícími lidmi už existovalo v době paleolitu. Komunikovali stejně - pomocí posunků a různých zvuků bez ohledu na jejich zdravotní stav, a to do doby vzniku mluvené řeči. Paní Kamélie zavřela oči. Přemýšlela, zda mohlo následným mluvením dojít k sociálnímu vyloučení neslyšících od slyšících?“ Určitě ne. Již v prvobytné pospolné společnosti rodové společenství ponechali neslyšící ve svém úzkém kruhu, a komunikovali s nimi dál pomocí posunků. Neslyšící jako homo sapiens nijak nezaostávali. Prošli stejně jako slyšící homo sapiens dlouholetým historickým vývojem, zabývajícím se studií posunků, z kterých vznikl krásný plnohodnotný znakový jazyk dnešní doby. Ten umožňuje lepší porozumění mezi neslyšícími klienty a zaměstnanci domova seniorů.

     Neslyšící se nemůžou vzhledem ke svému handicapu „naučit slyšet“, nebyl jim do vínku dán sluch. Ale vy slyšící máte možnost se naučit znaky. Pokud Vám bylo dáno do vínku porozumění a ctíte heslo: „Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem“., tak mějte na paměti, že získáním osvědčení z kurzu znakového jazyka se nevracíte do doby paleolitu mezi zručné primitivní lidi, ale naopak. Rozšíříte si Vaše vědomosti a znalosti a pomůžete potřebným.

--------------------

Autorka: Kamila Spěváková, předsedkyně Tichý dům neslyšících

     

 

 

Autor: Ztlumeno | pondělí 25.7.2016 8:45 | karma článku: 14,80 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,68 | Přečteno: 146x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 181x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,61
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik