Jak se můj handicap popral s podnikáním

10. 05. 2017 8:17:23
Po listopadovém převratu v roce 1989 jsem se během tří let ocitla v nelehké situaci kvůli nedostatku práce ve státním podniku, a proto jsem se rozhodla odejít, zažádat o živnostenský list, a pustit se do podnikání.

V kanceláři na živnostenském úřadu seděly naproti sobě dvě úřednice – mladší a starší. Žádost jsem podala u té mladší, a když jsem si šla živnostenský list vyzvednout, starší kolegyně se na ní osopila: „Proboha, proč jste neslyšící paní ten list vydala? Je dost slyšících projektantů a neslyšící bude mít s projektováním problémy!“ Slečna nad tím mávla rukou, ukázala nepřející starší ženě na stole kladné doporučení od Státního ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů, kde jsem pracovala, a udělala za tím tečku.

Můj smích, smích, smích... Vykročila jsem vesele se zdviženým listem v ruce do podnikání s vědomím svých odborných znalostí, snahou je dále prohlubovat, a se schopností řešit konstruktérské a projektové práce.

S nostalgií vzpomínám na první pracovní jednání se starostou Prahy 7. Byl to trapas. Dostala jsem velmi zajímavou zakázku – vypracovat rozvahovou mapu v měřítku 1 : 2000. Pracovní zadání jsem dostala od vedoucí rozvoje městské části Prahy 7. Během našeho jednání vešel do místnosti právník a všiml si toho, jak na mě paní vedoucí zřetelně a pomalu mluví. Díky jemu se brzy rozkřiklo po celé budově, že smlouva byla uzavřena s neslyšící projektantkou, což v očích ostatních vzbudilo nedůvěru, jako kdyby na práci přijali nesvéprávného člověka... „Neslyšící lidé přece nerozumějí čtenému nebo psanému slovu, tak nemohou dělat projektové práce!“ Právník naléhal na starostu, aby práci dodělal jiný, slyšící projektant.

Můj smích, smích, smích... Jeho názor mi připomněl Justiniánův zákon, ve kterém se píše o lidech s vrozenou sluchovou vadou a ti mají zakázáno sepisovat poslední vůli, uzavírat smlouvy, volit a pořizovat o svém majetku pro případ úmrtí. Také v římské literatuře je zmínka o jednom neslyšícím muži jménem Quintus Pedius. Byl vnukem konzula Quinta Pedia, který byl spolu s Caesarem Augustem spoludědicem po Juliu Caesarovi. Se souhlasem byl neslyšící Pedius dán do učení kresby a malby. Později patřil mezi nejvýznamnější malíře starověkého Říma.

Čtrnáct dní po tomto „humbuku“ jsem byla panem starostou pozvána k mimořádnému jednání, potřeboval vidět moji rozdělanou práci. Jakmile jsem vešla do velké místnosti úřadu, byla jsem překvapena, neboť na mě nečekal jen pan starosta, ale celý tým zaměstnanců. Tehdy jsem měla dojem, že stojím v cirkuse před diváky zvědavými na to, co předvedu. Jedna paní mě seznámila se zúčastněnými lidmi. Vyjmenování osob bylo zdlouhavé: „To je starosta, vedle zástupce starosty, tajemník, zástupci odboru vnitřní správy, odboru rozvoje urbanismu, architektury a veřejného prostoru, odboru školství, odboru životního prostředí, stavebního úřadu... Opodál u okna stála vedoucí rozvoje a na dálku mi naznačovala: „Dokaž jim to, musíš mluvit!“ Aha, musela jsem jim vysvětlit a popsat údaje obsažené v rozpracovaném výkresu, např. památkové údaje, bodové hodnocení domů, majetkové vztahy známé k datu zpracování, domy odsouhlasené do 1. vlny privatizace, domy odsouhlasené k ponechání v majetku obce, atd.

S klidem a přehledem jsem shromážděným asi 50 lidem předvedla svou profesionální práci. Po chvíli ticha se dostavily pochvalné komentáře: „To jste dělala Vy?“ „To je nádhera!“ „Takovou grafiku jsme ještě neviděli“ „Mistrovské dílo!“ Jako první promluvil starosta, obrátil se k právníkovi se slovní výtkou ohledně plýtvání času, a pak ke mně: „Prosím omluvte mě, mám další jednání“ a podal mi ruku na rozloučenou: „Těším se na Vaši dokončenou práci a fakturu prosím předejte vedoucí rozvoje“. To znamenalo nejen souhlas s pokračováním v mé práci, ale také s požadovanou odměnou za práci bez ohledu na moji sluchovou vadu. Měla jsem být původně zaplacena hůře než slyšící projektanti kvůli obavě z výsledku díla.

Po starostově odchodu se vyskytlo pár komentářů, například „Paní inženýrko, měla bych jednu připomínku – mohla byste dokreslit do mapy hranici záplavového území?“ Připomněla jsem, že nejsem inženýrka (pozn. mám ÚSO). Laskavá odpověď ale zněla: „To nevadí.“

Můj smích, smích, smích... Odcházející zaměstnanci mi postupně podávali ruku na rozloučenou, na právníka koukali vyčítavě. Ten odešel bez pozdravu a vzteky bez sebe. Bylo mi ho líto. Vedoucí rozvoje mě vyprovodila na chodbu, kde se mi mimo jiné omluvila za celý trapas.

Svou práci jsem úspěšně dokončila a dostala jsem slušný honorář. Stejný, jaký dostávají slyšící podnikatelé. Můj smích, smích, smích...

********************
Autorka: Kamila Spěváková

Kamila Spěváková má od narození vrozenou sluchovou vadu a uměle vybudovanou řeč. Kromě psaní se věnuje třem organizacím – Tichý dům neslyšících, z. s. http://www.tdnko.cz/, Česká unie neslyšících, z. ú. a Českomoravská unie neslyšících, z. s., kde se zabývá projektem „Domov pro neslyšící seniory“.
********************

Autor: Ztlumeno | středa 10.5.2017 8:17 | karma článku: 18.98 | přečteno: 710x

Další články blogera

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma článku: 4.04 | Přečteno: 87 | Diskuse

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma článku: 4.46 | Přečteno: 120 | Diskuse

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma článku: 7.06 | Přečteno: 108 | Diskuse

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 13.25 | Přečteno: 280 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 108 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 128 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 197 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 359 |
Počet článků 123 Celková karma 6.75 Průměrná čtenost 794

ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...