Moderní technologie kompenzují smyslová postižení v kinech

28. 08. 2017 7:50:50
Návštěva kina, byla ještě nedávno pro osoby s postižením zraku a sluchu úplná sci-fi. Avšak už se blýská na lepší časy.

25. srpna 2017 proběhla v kině Světozor tisková konference "Kina pro každého" (http://www.kinoprokazdeho.cz) s představením možností digitálních filmů a předvedením technologií na audiopopis pro osoby s postižením zraku a titulkování osobám s postižením sluchu. A protože operátor a přepisovatel z Centra zprostředkování simultánního přepisu (http://www.czsp.cun.cz/) Tomáš Portych zajistil na tuto akci simultánní přepis. Vzal to totiž sám, když nemohl sehnat přepisovatele - požadavek byl 2 dny před akcí, místo 3 týdny. Mohl jsem se tedy konference zúčastnit také. Navíc s přepisem od mistra klávesnice (Tomáš se na nedávném mistrovství světa v editaci textu umístil na 6. místě).

Digitální film má několik stop. Na jedné z nich běží onen audiopopis, který běžní návštěvníci neslyší, protože je slyšet pouze ve sluchátkách. Na další stopě zase běží titulky. Ty se nezobrazují na plátně, ale pouze ve speciálním boxu, který je připevněn na sedadle na "ohebné tyčce" a je tak plně nastavitelná jeho poloha, nebo ve speciálních brýlích.

Protože jsem v roce 2003 zcela přišel o sluch, nebyl jsem v kině na českém filmu už 17 let. České filmy totiž nebývají opatřeny titulky. Na zahraničním jsem nebyl asi 10 let. Zahraniční filmy sice titulky mívají, ale jsou to pouze překladové titulky, které nejsou určeny ke sledování bez zvuku. To je stejný problém, jako jsem popsal v článku Stáhni si film a k němu titulky.

Na zahraniční jsem šel až v roce 2013 na perfektně otitulkovaný (se specifiky pro sledování bez zvuku) film "Smích racků" v rámci festivalu Severského filmového klubu.

Lačně jsem tedy na konferenci vyzkoušel obě technologie sledování filmů s titulky. Byla nám totiž převedena i ukázka filmu Jana Svěráka "Po strništi bos".

Box

Ačkoli je poloha boxu plně nastavitelná, že je box v jednom zorném poli s plátnem, přeci jen, se buď čte, nebo sleduje obraz. Nedokážu totiž zaostřit jedno oko na čtení titulků 30 cm ode mě a druhé na plátno vzdálené 10 metrů. Musím tedy buď číst, nebo sledovat obraz a dost mi toho z obojího uteče.

A neumím si ani představit, jak si čte titulky v boxu někdo, kdo potřebuje brýle na čtení i na dálku a nemá jedny s bifokálními skly.

Člověk sice nemá nic na hlavě a má úplnou volnost, nicméně tento způsob čtení titulků mi přijde, jako "slepé rameno". Docela by mě zajímalo, co měl ze sledování celého filmu ten, kdo toto vymyslel. Jistě si to totiž hodinu a půl sám vyzkoušel na filmu puštěném bez zvuku. Tuším, že v zahraničí to už i zkoušeli a právě ti, kteří nevidí, jako když jim bylo 30 a méně let, to zavrhovali to také.

Brýle

Ty mě zaujaly hned po nasazení. Měl jsem všechno v jednom zorném poli a nemusel koukat sem-tam. Navíc jsem si mohl malým pohnutím hlavy umístit titulky, kam jsem potřeboval, čehož jsem využíval a dával si je na tmavá místa v obraze, aby byly kontrastní. Jen škoda, že v nich nešlo zvětšit písmo, což by pro mě bylo pohodlnější na čtení. Čtení titulků by totiž mělo být co nejvíce snadné, aby se divák nemusel soustředit na čtení a mohl se co nejvíce soustředit na obraz a obsah dialogů. To je podle mě smysl filmu. Soustředěně si můžeme přečíst knihu a obraz si u ní dělat vlastní. V žertu často říkám: „Abych nemusel, když se mě někdo zeptá, jestli jsem viděl určitý film, odpovědět, že sem ho ani moc neviděl, ale přečetl jsem si ho.“

A ještě postřeh k titulkování jako takovému

Titulky byly jednobarevné. V boxu bílé, v brýlích světle zelené. Myslím si, že by byly lepší žluté, nebo přímo i čtyřbarevné, aby se rozlišily postavy a nemuselo se "hádat", kdo mluví. To jsou ale mé preference, ohluchlého zcela ve 40 letech. Znám několik lidí s postižením sluchu, kteří upřednostňují titulky jednobarevné. Jsou to zejména ti, kteří zbytky sluchu/sluchadlem/kochleárním implantátem, rozeznají změnu hlasu, či dokonce to, kdo mluví (i když neví, co říká).

Je skvělé, že moderní technologie konečně umožňují sledování filmu v kině osobám se smyslovým postižením a už se těším na dobu, kdy budou hologramové brýle, které se jen přepnou do módu "titulky".

Díky Kino pro každého, za vaši činnost a snahu, zpřístupnit nám dosud "zapovězené". Před třemi lety jsem viděl video na ty brýle od Sony (https://youtu.be/XT1fpd-vpgY) a říkal si, že u nás nic takového dlouho nebude a vida, už se to k nám dostává.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor: Ladislav Kratochvíl

Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Ztlumeno | pondělí 28.8.2017 7:50 | karma článku: 8.67 | přečteno: 232x

Další články blogera

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma článku: 4.06 | Přečteno: 87 | Diskuse

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma článku: 4.46 | Přečteno: 120 | Diskuse

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma článku: 7.06 | Přečteno: 109 | Diskuse

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 13.25 | Přečteno: 280 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.08 | Přečteno: 213 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 123 Celková karma 6.75 Průměrná čtenost 794

ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...