Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kompenzační pomůcka bezdrátová sluchátka s mikrofonem

Protože neslyším a komunikují česky, používám mnohokrát denně diktování do tabletu s převodem na text, zejména strojové rozpoznání mluvy.To ale musí být často mluvčí blízko mikrofonu tabletu, podle okolností

(např. hluk a hlasy v okolí, hlasitost mluvy) 1- 20 cm. Na metr to bere tak leda v tiché kanceláři.

Mnohokrát jsem vyzkoušel různé mikrofony, jenže ty byly na kabelu, který není praktický a navíc je omezen délkou. „Kdyby byl mikrofon bezdrátový, dalo by se to použít třeba i tak, že by měl někde na přednášce vyučující bezdrátový klopový mikrofon a student s postižením sluchu spuštěný automat s přepisem,“ napadlo mě při testování „drátového“ s kamarádem, co špatně slyší a studuje.

To bylo v březnu 2019 a nikdy bych nevěřil, že mi při dnešní technice bude trvat rok, než vhodný mikrofon seženu. Velké bezdrátové mikrofony, co mají zpěváci, jsem zavrhl hned. Jednak jsou velké a nešly by přidělat na klopu, druhak jsou drahé a třeťak k nim musí být vysílač. „Bezva by byla bezdrátová bluetoth sluchátka s mikrofonem, co je lidé mají k mobilu.“

Nejdříve jsem to „vzal za špatný konec“. Přišel jsem do prodejny a prodavači sdělil:
„Dobrý den, já nic neslyším, jsem úplně hluchý a potřebuji bezdrátová sluchátka.“
Prodavač si asi myslel, že si z něj dělám legraci (hluchý chce sluchátka), nebo že to je nějaká „skrytá kamera“ a vůbec se se mnou nebavil. Otočil se a dělal si něco na notebooku.

Při mnoha dalších testováních různých sluchátek v různých prodejnách (v obchodech nemají moc času na zkoušení, tak se vždy zkusily jedny, nejvýše dvoje a už mi řekli, že „nemají“) se vyskytl problém v tom, že se mikrofon sluchátek aktivoval pouze při telefonickém hovoru, což je pro mě nepoužitelné.

Až na akci v rámci dne sluchu 3. 3. 2020, kterou uspořádal T-Mobile ve své prodejně v Jugoslávské 675/3, v Praze, kde od 10 do 14 hodin představovala své služby sociální firma Transkript online a na které jsem celou dobu byl, na mě měl prodavač (pan Aleš) průběžně čas a objevili jsme sluchátko (je jen jedno – mono) s mikrofonem Jabra.

Mikrofon nefungoval všude, napříč aplikacemi, jako ten drátový, ale fungoval na vyvolání hlasového asistenta Google („Hey Google!“) a v aplikaci od Google „Okamžitý přepis“ (bez vyvolávání asistenta, jen se musí nastavit mikrofon) a na to jej potřebuji.

Vyzkoušeli jsme dva modely. První za asi 600 Kč a ten měl dosah zhruba 5 metrů (možná i víc ale bez překážek). Ono by to možná i stačilo. Nicméně ještě jsme zkusili „Jabra Talk 30“ za 1 500 Kč a to mělo dosah 5 metrů ke dveřím prodejny a ještě mi to psalo, když jsem byl na ulici snad 2 metry od prodejny.

Možnosti využití

Přednášky, proslovy atd.

To bylo první, co mě napadlo a je to vlastně hlavní důvod koupě. Jen jsem zrovna toto, neměl ještě možnost vyzkoušet. Pokud to bude fungovat, bude to velká pomoc pro studenty/posluchače/atd. s postižením sluchu. Navíc ne vždy se podaří sehnat simultánní přepis a půjde to využít třeba na veřejných zasedání městského zastupitelstva, na které kvůli neslyšení nemohu chodit.

Diskuze v hlučném prostředí

Když nás sedí třeba 6 u stolu a je okolo rámus (např. v restauraci při sledování sportovního přenosu), musel jsem mluvčímu podat tablet, aby to řekl blízko do mikrofonu. Takto mu podám pouze mikrofon a mohou si ho i předávat a ostatní dál klábosit mezi sebou. Když se do něj mluví třeba z 1 centimetru, potlačí to okolní zvuky.

Mluvítko

Zároveň to využiji jako „talkink stick“, jelikož nejhorší pro automat je střídání hlasů, zejména rychlé mužský a ženský. Ono to je přirozené. Jeden domluví a druhý hned začne, případně začne i dříve (skočí do řeči) a automat se v tu chvíli sekne. Musí se ukončit, pustit znovu. Mé vylepšení, co jsem zavedl u logopedky, protože kecáme, hlasy se střídají a já jí třeba nevidím zrovna na pusu a něco řeknu do její mluvy, nebo obráceně, ona do mého. Vzpomněl jsem si na indiánky:
„…potkáme se s nimi už u severoamerických Indiánů, kteří vlastnili tzv. mluvící hole. Hovořící drží hůl, kdo ji nemá, nesmí mluvit (= omezení skákání do řeči). Pokud se chceme ujmout slova, předá nám hovořící hůl…“
a zavedli jsme to s propiskou, které v tu chvíli říkáme „mluvítko“. Kdo má v ruce mluvítko, mluví a druhý je ticho. Předáním vznikne dostatečná časová mezera, aby se automat „přehodil“ na jiný hlas (ideální je tak 5 vteřin – automat udělá i prázdný řádek).
A když budeme třeba tři u stolu v tichu a o něčem jednat, tak kdo bude mít mikrofon, bude mít slovo a druzí dva budou mlčet.

Určitě se časem najde další využití. Mgr. Šárku Prokopiusovou (prezidentka Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z.s.) napadlo telefonování: „Kráťo mohlo by to fungovat u telefonátu? Mikrofon k telefonu co se s ním volá a na druhém mobilu či tabletu to číst?“ Vyzkouším. I když je v aplikaci eScribeDroid od sociální firmy Transkript online telefonování, občas by se to šiklo, když není pracovní doba operátorů. Hlavně však doufám, že budou fungovat ty přednášky. A moc se těším, až budu mít možnost vyzkoušení.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor: Ladislav Kratochvíl
Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
 

 

Autor: Ztlumeno | čtvrtek 12.3.2020 7:59 | karma článku: 10,49 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,68 | Přečteno: 146x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 181x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,61
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik