Otevřený dopis ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi

27. 01. 2021 8:04:46
Představitelé Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých zaslali otevřený dopis ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi. Vyjadřují v něm zásadní nesouhlas s diskriminačním vládním návrhem novely zákona č. 231/2001 Sb.

Vládní návrh novely zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání by ještě zhoršil dosavadní stav, místo aby odstranil 20 let neřešené bariéry v přístupnosti osobám se sluchovým postižením u pořadů vysílaných komerčními televizemi.
Skryté titulky jsou sice primárně určeny pro lidi s postižením sluchu, ale velmi je využívají i slyšící. Například tam, kde je velký hluk, nebo naopak musí být ticho a zvuk televizoru je vypnutý (čekárna u lékaře), nebo nejsou zdatní v jazyce a porovnávají mluvenou a psanou formu.
Ve Velké Británii před časem proběhl průzkum a titulky tam v té době používalo 6 milionů lidí, kteří nemají žádné postižení sluchu. Přitom když budeme počítat, že nějaké postižení sluchu má zhruba 6 % populace, tak při počtu obyvatel Velké Británie (66,5 mil) to dělá nějaké 4 mil. lidí s postižením sluchu.
Článek BBC z roku 2006 http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4862652.stm.

Otevřený dopis ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi:

Vážený pane ministře,

dovolte nám, abychom Vás tímto způsobem informovali, že naše Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (dále ASNEP) zásadně nesouhlasí se zněním vládního návrhu novely zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, který je nyní v Poslanecké sněmovně jako tisk č. 981/2020.

Již 20 let máme bariérový přístup k pořadům vysílaným komerčními televizemi a očekávali jsme, že vládní novela vysílacího zákona tento stav napraví. Ve skutečnosti jej však naopak ještě zhoršuje.

Ve sněmovním tisku 981/2020, kterým se novelizuje vysílací zákon, nejsou uvedena konkrétní a právně vymahatelná podrobná pravidla pro zpřístupňování televizního vysílání osobám se sluchovým postižením.

Původní ustanovení v zákoně, které v praxi dosud působilo vážné aplikační potíže, mělo být v novele nahrazeno kvalitnějším zněním, vypracovaným v roce 2016 ve spolupráci s právníky z odboru vládní legislativy a podpořeným Radou pro rozhlasové a televizní vysílání i Kanceláří veřejného ochránce práv. Toto znění bylo připraveno v Poslanecké sněmovně k 1. čtení již v roce 2017, avšak z důvodu výměny tehdejší vlády se sněmovní tisk 934/2016 nestihl projednat.

Věřili jsme, že tato část zákona, týkající se zpřístupnění televizního vysílání osobám se sluchovým postižením, bude do návrhu novely zákona aplikována nyní. Místo toho však úředníci z MK ČR původní ustanovení zákona z návrhu novely jen odstranili a žádné nové nepřidali.

Ve sněmovním tisku 981/2020 tedy není určeno, jaký podíl televizních pořadů má být v jakém konkrétním termínu zpřístupněn které skupině a kterými přístupovými službami.

To odporuje mimo jiné Směrnici 2018/1808 EP a Rady (EU), která novelizuje předpisy poskytování audiovizuálních mediálních služeb a Směrnici 2019/882 EP a Rady (EU) o přístupnosti výrobků a služeb pro osoby se zdravotním postižením, Úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením, jakož i dalším právním předpisům, mezinárodním i českým.

Text Úmluvy OSN také výslovně stanoví ve článku 30, odstavce 1: Státy, které jsou smluvní stranou této úmluvy, uznávají právo osob se zdravotním postižením účastnit se kulturního života společnosti na rovnoprávném základě s ostatními a přijmou veškerá odpovídající opatření, aby osoby se zdravotním postižením: a) měly přístup ke kulturním materiálům v přístupných formátech; b) měly přístup k televizním programům, filmům, divadelním a jiným kulturním činnostem v přístupných formátech;“.

Podle Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením jsou všechny státy EU povinny ještě před přijetím národního zákona zapojovat do legislativního procesu i cílovou skupinu osob se zdravotním postižením, jejichž potřeby má zákon splňovat. Pro nás je přístup k televizi zásadní, protože neslyšíme rozhlas. Vysílací zákon se nás tedy přímo týká.

Vaši úředníci však při zpracování textu návrhu novely zástupce naší střechové organizace ASNEP k projednání této věci nepřizvali. Nebyli jsme dokonce ani informováni, že vládní návrh novely byl již zaslán do Poslanecké sněmovny. Nedostatky sněmovního tisku 981/2020 jsme proto zjistili až dodatečně, víceméně náhodně.

Překvapilo nás to tím více, že úředníci, kteří text návrhu novely sestavovali, už od roku 2016 vědí, že v přístupu k vysílání komerčních televizí mají osoby se sluchovým postižením v České republice už 20 let závažné bariéry. Jsou to stejní úředníci, kteří v roce 2016 vyhotovovali znění, které s námi tehdejší první náměstkyně MK ČR, JUDr. Kateřina Kalistová, řádně projednala, a proto vyhovovalo našim potřebám.

Přesto tuto nezbytnou část textu o bezbariérovém přístupu k televiznímu vysílání do nynějšího návrhu novely nepřidali, čímž nás v našich právech velmi poškodili. Na potřebné změny, které jsou plně odůvodněné, marně čekáme již řadu let.

Velmi uvítáme informaci, jak a proč k tomuto závažnému pochybení došlo.

Sdělujeme Vám, že po této zkušenosti jsme se rozhodli jít jinou cestou a navázali jsme spolupráci se skupinou několika poslanců v čele s Patrikem Nacherem, kteří nám nabídli pomoc. Chystají se podat návrh na změnu zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání ve znění, které s námi projednali, a které občanům se sluchovým postižením v České republice zaručí právní jistotu přístupu k televiznímu vysílání.

Vážený pane ministře, věříme, že po seznámení se s textem poslaneckého návrhu změny zákona jej akceptujete a podpoříte. Předem Vám děkujeme za pochopení a ochotu zastat se našich legitimních práv.

Předem Vám děkujeme za pochopení a ochotu zastat se našich legitimních práv.

Mgr. Věra Strnadová
Předsedkyně Expertní komise
pro skryté titulky při ASNEP

Bc. Jindřich Mikulík
Prezident ASNEP

Příloha 1

Příloha 2

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor článku: Ladislav Kratochvíl (člen odborné komise pro skryté titulky při ASNEP)
Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Ztlumeno | středa 27.1.2021 8:04 | karma článku: 11.95 | přečteno: 508x

Další články blogera

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma článku: 4.07 | Přečteno: 88 | Diskuse

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma článku: 4.48 | Přečteno: 122 | Diskuse

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 109 | Diskuse

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 13.25 | Přečteno: 280 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 123 Celková karma 7.22 Průměrná čtenost 794

ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...