Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prý nerozumíme mateřskému jazyku

Dělat z lidí, kterým je mateřským jazykem český jazyk negramoty s tím, že často nerozumí psanému textu, je podobné, jako tvrdit, že Francouz nerozumí psané francouzštině, Němec psané němčině,

nebo že  český uživatel českého znakového jazyka, nerozumí českému znakovému jazyku.

Myšlenka tohoto celého článku je, že nikomu by neměl být upírán/dehonestrován/etc. jeho mateřský jazyk na základě postižení (sluchu zejména). Ani český, ani znakový a zároveň by nemělo být veřejnosti předkládáno, že mu nerozumí.

A přesně tohle dělají ti (myslím, že organizace Tichý svět), kteří dodali  článek o zpřístupnění expozice chameleonů v zooparku Zájezd.

Hned v první větě článku o zpřístupnění se totiž píše:

„Lidé se sluchovým postižením mají často problém porozumět informacím v psané podobě.“

Je to úmyslné mystifikující matení lidí, kteří pak podléhají dojmu, že když někdo (kdokoli) neslyší, tak nerozumí česky a nechápe psaný text.

Že je bezva počin, zpřístupnění uživatelům znakového jazyka, je jasné. Znakový jazyk, je zcela samostatný, plnohodnotný jazyk, s vlastní gramatikou a s češtinou nemá vůbec nic společného. Pro ty, kteří komunikují česky, to je prostě cizí jazyk. A přesně naopak. Pro ty, kterým je mateřským jazykem jazyk znakový, je zcela cizí jazyk čeština. Proto není mnohdy uživatelům znakového jazyka pomocí sdělení v písemné formě (jak si často lidé myslí), protože to je pro ně i nadále v cizím jazyce (zrovna tak, jako odezírání češtiny).

Avšak například babička, která vlivem věku přichází o sluch, přeci nepřestane rozumět psanému textu. Naopak, sdělení v psané podobě je pro ni nejlepší.
A tak třeba i já, když jsem přišel o sluch ve věku 40 let (2003), rozumím a ovládám češtinu myslím, že dobře, neboť to je můj rodný jazyk a takové věty mi (a dalším 97 % osob s postižením sluchu) dost ubližují.
V tom smyslu, že už se mi několikrát stalo, že když jsem někam přišel (např. na úřad) a řekl česky (mluvím normálně – prostě jen neslyším), že neslyším a potřebuji sdělení napsat, že mi nic nenapsali, ale začali shánět tlumočníka znakového jazyka (tlumočí se z jazyka do jazyka), který neovládám (tak jako další asi 3 000 jazyků - nebo kolik jich je), jelikož právě z takovýchto sdělení, jako je první věta článku, nabyli přesvědčení, že když někdo neslyší, česky (v ČR) neumí.
Nejlepší je, zeptat se, v jakém jazyce má komunikace probíhat – když to není vyloženě zřejmé.

Správně by tedy mělo být, že ti, kteří sluchovou vadu nezískali po osvojení si národního jazyka (u nás čeština), ale narodili se s ní. Například:
"Lidé, kteří se narodili se sluchovým postižením mají často problém porozumět informacím v psané podobě."

A další sdělení je rovněž zavádějící a svým způsobem klamavé:

„Zároveň jsme chtěli, aby si video mohli pustit i slyšící návštěvníci a video jsme tedy opatřili titulky.“

To totiž vyznívá, jako kdyby titulky nepoužívaly osoby s postižením sluchu, ale jen ti, kdo slyší.
Titulky (např. skryté v televizi) využívá většina lidí s postižením sluchu. Avšak i když jsou titulky určeny primárně pro ně velmi je využívají i ti, kteří slyší. Například tam, kde je velký hluk (nádražní hala), nebo naopak musí být ticho a zvuk televizoru je vypnutý (čekárna u lékaře, spící v okolí), nebo nejsou zdatní v jazyce a porovnávají mluvenou a psanou formu.
Ve Velké Británii před časem proběhl průzkum a titulky tam v té době používalo 6 milionů lidí. Přitom když budeme počítat, že nějaké postižení sluchu má zhruba 6 % populace, tak při počtu obyvatel Velké Británie (66,5 mil) to dělá nějaké 4 mil. lidí s postižením sluchu. Článek BBC z roku 2006 http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4862652.stm.

-------------začátek osvěty----------------
WHO - https://www.who.int/health-topics/hearing-loss#tab=tab_1https://www-who-int.translate.goog/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=nuiOdhaduje se, že 466 milionů lidí na celém světě – 5,5 % populace – trpí invalidizující ztrátou sluchu a očekává se, že toto číslo vzroste do roku 2050 na 1 ze 4.
Dnes má 34 milionů dětí hluchotu nebo ztrátu sluchu, z toho 60 % případů z důvodů, kterým lze předejít.
počet obyvatel ČR v listopadu 2021 - 10 700 000
1 % = 10 700 000 : 100 = 107 000
5,5 % = 107 000 x 5 = 535 000
535 000 osob s postižením sluchu v ČR celkem
Česká komora tlumočníků znakového jazyka
10 000 – 15 000 uživatelů v ČR
http://www.cktzj.com/co-vas-zajima/znakovy-jazyk-a-komunikace-neslysicich/535 000 : 100 = 5 350 = 1 % osob s postižením sluchu v ČR
10 000 : 5 350 = 1,8 % = spodní hranice počtu uživatelů znakového jazyka v ČR
15 000 : 5 350 = 2,8 % = horní hranice počtu uživatelů znakového jazyka v ČR
Výsledek
V ČR je asi 535 000 osob s postižením sluchu. Z toho je 10 000 - 15 000 uživatelů znakového jazyka (1,8 % - 2,8 %).
a 520 000 - 525 000 těch, které mluví a komunikují česky.
-------------konec osvěty----------------

Nejlepší pro mě (a 97 % lidí s postižením sluchu) je, komunikovat písemně a když někdo (v tomto případě Tichý svět) tvrdí, že písemné formě mého mateřského jazyka nerozumím, jednak mi to škodí a druhak mě to vyloženě uráží.

Je mi jasné a denně se s tím setkávám, že neznalí problematiky, mohou být pouze ovlivněni lobby těch, kteří si přivlastňují slovo "neslyšet" a většinu lidí, kteří neslyší, tito za neslyšící nepovažují (ačkoli neslyší). Příklad:

Když byl ještě Tichý svět organizace se jménem APPN, byl adventní koncert v České televizi pro APPN, že se za výtěžek nakoupí tablety, ty se dají do nemocnic, aby se mohli domluvit i neslyšící pacienti.
Lidé tedy přispívali s tím, že se díky tomu domluví třeba jejich dědeček, který vlivem věku přišel o sluch, zkrátka všichni, kdo neslyší.
Jenže APPN dala do těch tabletů pouze software, přes který se dalo domluvit pouze ve znakovém jazyce a software, který by převedl mluvu do textové formy ne, takže se dědečkové díky tomu domluvit nemohli.
Finta je v používání slova "neslyšet", kdy jsou podle nich neslyšící s malým "n" všichni, kdo neslyší a Neslyšící (s velkým "N") pouze ti, kteří se narodili už bez sluchu. Diváci tedy přispívali pro všechny (neustále byl zdůrazňován celkový počet lidí s postižením sluchu v ČR 500 000, ale APPN měla na mysli Neslyšící (počet v té době asi 10 000), přičemž z řeči (např. moderátorky) diváci nepoznají, jestli bylo vysloveno malé, nebo velké písmeno. A on to nepozná nikdo, protože to vyslovit (aby byl poznat rozdíl) ani nejde. A že to je jen pro oněch 10 000 APPN zatajila.
Je to úplně totéž, jako kdyby někdo tvrdil, že jsou v ČR nějací nevidomí a Nevidomí, vozíčkáři a Vozíčkáři, nebo cizinci a Cizinci, přičemž Cizinci by byli podle něj pouze třeba Bulhaři.

A teď už si dokonce přivlastňují i veškeré postižení sluchu a tvrdí o lidech, kterým je mateřským jazykem jazyk český (těch 97 % lidí s postižením sluchu v ČR), že nerozumí česky psanému textu.
To je opravdu jako tvrdit, že uživatel znakového jazyka nerozumí znakovému jazyku.

Ale aby bylo jasno. Velmi si vážím toho, co dělá Tichý svět pro prelingválně neslyšící a velmi mě s*re štve to, jak lže, ohledně postlingválně neslyšících.
Možná proto, aby měl milióny dotací od státu.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor: Ladislav Kratochvíl
Kráťa ohluchl ve svých 40 letech v roce 2003. Kromě psaní se věnuje vlastnímu webu (www.kochlear.cz), počítačovému poradenství a problematice ztráty sluchu ve středním věku a později. Zabývá se nejen touto tematikou a souvisejícími přednáškami, ale také možnostmi přepisu mluveného slova do textu v reálném čase.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

 

Autor: Ztlumeno | čtvrtek 23.12.2021 7:34 | karma článku: 11,86 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,23 | Přečteno: 138x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 147x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,52
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik