Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor ohluchlého s nevidomým: Hendikep je pouze drobnou vadou, která se dá překlenout

Nevidomý Karel odpovídá na dotazy, na které by kdekdo rád znal odpověď, ale ostýchá se nevidomého vyptávat. Karel dělal rozhovor se mnou (nevidomý s ohluchlým), tak „na oplátku“.

Můžeš se pro začátek stručně našim čtenářům představit?

Než se ve stručnosti představím, děkuji moc za pozvání k tomuto rozhovoru. Charakterizuji se jako zrakově hendikepovaný IT specialista, redaktor, masér, bojovník za inovace. Mám rád výzvy a jsem otevřen novým příležitostem. Působím dlouhá léta jako dodavatel zvláštních kompenzačních pomůcek, tedy zařízení, která mohou lidem se zrakovým znevýhodněním notnou měrou usnadnit život, zlepšit samostatnost. Masíruji, jsem fanda do digitálních technologií a prostřednictvím článků nebo audio podcastů se snažím dokazovat, že hendikep, ať je jakýkoli, není zase takový problém, jak se může zdát.

Tuším, že nemáš postižení zraku získané, ale vrozené, takže jsi vlastně o nic nepřišel a už od dětství ses učil žít bez zraku. Jakou jsi vychodil školu a jaké to tam je? Dojížděl jsi?

Základní vzdělání jsem trávil na škole pro zrakově postižené prof. Vejdovského v Litovli. Nikdy jsem nebyl fandou internátů, Olomouc byl od Litovle vzdálen nějakých třicet kilometrů, denně jsem tedy dojížděl.

Po ukončení základní školní docházky jsem chtěl jít na školu, která by neznamenala jít na internát. Zamířil jsem tedy do integrace, konkrétně na soukromé gymnázium. Tady to ale nevyšlo, po čtyřech letech jsem se bohužel nedostal k maturitě. Nezbylo mi nic jiného než nakonec zavítat do Brna, též na školu pro zdravotně znevýhodněné, kde jsem volil obor blízký gymnáziu. A to sociálně správní činnost. Protože nějaké předměty jsem měl už na gymnáziu, byl mi uznán prvák a já nastoupil rovnou do druháku. V Brně jsem už samozřejmě musel být na internátě, denně se dojíždět nedalo. To už mi ani tak nevadilo, bylo mi nějakých dvacet let a internát jsem bral jako výzvu. Zpětně mohu konstatovat, že mi pobyt na internátě dost napomohl k samostatnosti. Po třech letech v Brně studium úspěšně zakončeno maturitou. Na vysokou školu jsem nešel, sedm let na střední škole stačilo. Hned po maturitě jsem nastoupil do pracovního poměru.

Musím ale uznat, že studium na školách pro znevýhodněné mi přineslo skvělé zážitky i šokující situace, které mi z paměti nejspíše jen tak nevymizí. Byly to krásné roky života. Někdy i dost dobrodružné.

Prý umí nevidomí používat echolokaci. Můžeš to nějak popsat?

Ano, někteří nevidomí lidé to skutečně umí. Dovedou pomocí sluchu rozeznat překážky dřív, než jsou u nich dostatečně blízko. Já taky tuto dovednost asi sám využívám, ale nejspíše instinktivně, neuvědomuji si to. Občas se ale přistihnu, že při ťukání bílou holí na cestách naslouchám, jestli neuslyším ozvěnu, která by mi signalizovala nějaký průchod, podloubí apod. Nejsem ale ten typ člověka, který by měl tendenci luskat prsty, mlaskat a zároveň vnímat, jak se tyto zvuky odráží od předmětů v prostoru.

Jak se bez zraku obsluhuje domácnost? Nebo už se dělají všechny potřebné věci, zejména chladničky, pračky, mikrovlnky a podobné denně používané přístroje bez displeje a s hlasovým výstupem?

Obsluha domácnosti je bez zraku stále komplikovaná. Existují samozřejmě přístroje, které se dají ovládat mobilem, ale tato zařízení opravdu nepatří mezi ty nejlevnější. Mé pokusy s chytrou domácností jsou spíše chabé. Mám třeba teď koupený chytrý domovní zvonek, který se dá ovládat pomocí mobilu a hlasové asistentky Siri v Apple produktech, ale ať děláme, co děláme, dosud se nám ho nepodařilo zapojit a zprovoznit. To samé chytrý zámek do vstupních dveří. Leží mi tady na poličce, ale funkční není. Snad se to jednou podaří.

Jediné, co mi stran domácnosti funguje spolehlivě je robotický vysavač a topení ovládané skrze mobilní telefon a asistentku Siri.

Myčku mám opatřenou fyzickými tlačítky, na indukční desce mám nalepeny orientační hmatné puntíky, podle kterých se orientuji, co kde dotykového zmáčknout. Pračku bych mohl taky ovládat mobilem, proto jsem ji taky kupoval, ale nakonec se zjistilo, že to půjde jen skrze Android. Musel bych si pořídit mnohem dražší zařízení.

Troubu mám též na hardwarová tlačítka, kávovar od Nespressa s tak primitivním ovládáním, že nemusím ani nic nastavovat, mikrovlnou troubu mám na jedno hardwarové tlačítko. Kolikrát zmáčkneš, připočti vždy 30 vteřin na ohřev. První zmáčknutí 30 sekund, druhé rovná minuta apod.

V Tyflopomůckách, což je obchod pro zrakově znevýhodněné, se dají pořídit různé vychytávky jako třeba mluvící kuchyňská váha a řada dalších užitečných doprovodných pomůcek na vaření. Ale vychytávky jako třeba mluvící pračka, trouba a další domácí spotřebiče v ČR neznám. Podle mě nic takového dosud neexistuje.

Vaříš? Pokud ano, co tak nevidomí nejčastěji vaří a čemu se naopak vyhýbají? Já si třeba neumím představit, obracet palačinku bez zraku. Ale smažení na pánvi všeobecně bude asi dost problém. Nebo ne?

Nevařím. Zatím jsem se k tomu nedostal, ani mě to zatím nijak nechytlo. Vím, že nevidomí lidé vaří, dělají i různé dobroty, ale já v této oblasti nejsem zatím kovaný.

Samozřejmě pokud nemusím vyloženě vařit, jednoduché pokrmy si připravím. Jako třeba vejce natvrdo, namažu si rohlík, něco si vytvořím na kontaktním grilu.

Každý se v případě hendikepu potýká s určitými omezeními ať už v osobním životě, při navazování přátelství, vztahů, hledání zaměstnání, studia. V čem si ty osobně připadáš omezen a co tě vzhledem k zrakovému znevýhodnění trápí?
O tomhle bych mohl mluvit dlouho. Zmíním ale jen ten nejpalčivější problém. A tím je cestování. Když vidíš, kamkoli si dojdeš, cokoli si zařídíš. Já jako nevidomý musím neznámé cesty plánovat, nechat si tvořit popisy tras a zvažovat, jak dlouho mi zabere času se do určitého cíle dostat, když jsem tam třeba nikdy nebyl. Jsem ale dost výřečný, nemám tedy problém se případně doptat na cestu. Zrak by samostatný pohyb dost usnadnil. Mnohdy musím o pomoc s dostáním se do cíle požádat vidícího a to má za následek, že se musím uzpůsobit jeho časovým možnostem. Bez zraku není snadné alespoň pro mě, se jen tak někdy když trasu neznám, sebrat a vyrazit.

Jaké vnímáš všeobecně pro nevidomé osoby problémy ve společnosti? Co by se mělo podle tebe změnit?

Celkový postoj k lidem s hendikepem. Stále tu převládá předsudek z minulého režimu, že lidé se znevýhodněním jsou přítěž. S těmito lidmi se ve společnosti jednoduše nepočítá. Občas je problém v komunikaci, lidé mají obavy, jestli ten či onen člověk s hendikepem danou věc zvládne, jestli se vzájemně pochopí, domluví. Všeobecně se neví, co jsou lidé s hendikepem v dnešní době schopni vůbec zvládat, společnost se tím nechce zabývat. Měla by se rozšířit informovanost o lidech se znevýhodněním v běžné společnosti a přesvědčit společnost, že hendikep není zase takový problém, jak se může zdát. Rozhodně by zaměstnavatelé a všeobecně společnost měla s lidmi mluvit, pochopit jejich potřeby. A zaměstnavatelé by neměli vyhazovat životopisy do koše jen proto, že uvidí nějaký druh znevýhodnění. Přístupnost webů a mobilních aplikací by měla být samozřejmostí pro všechny bez rozdílu. Měl by se vyřešit vyvolávací systém na poštách, úřadech, ve zdravotnických zařízeních. Měla by se vyřešit přístupnost všech dotykových zařízení, kterých je čím dál víc a tím stěžují život lidí se zrakovým hendikepem. Celkově by mělo dojít k vyřešení digitalizace. Mělo by se toho udělat fakt hodně. Myslím, že jsem vyjmenoval celkem to nejzásadnější.

Máš práci? Pokud ano, byl problém ji sehnat?

Mám a měl jsem obrovské štěstí. Svoji první práci jsem získal hned po maturitě ve firmě dodávající kompenzační zvláštní pomůcky pro zrakově znevýhodněné. Působil jsem jako lektor a pracovník technické podpory. Práce mi vydržela rok, pak došlo k zavření Olomoucké pobočky. Následně jsem už novou práci nehledal a postupně začal podnikat.

Které práce, nebo činnosti, o kterých si vidomí myslí, že bez zraku nejdou vykonávat, naopak dělat jdou?

Touhle otázkou jsi mě dostal. Všeobecně bych řekl, že jde vykonávat téměř cokoli, jen to občas chce více trpělivosti a najít si ten správný grif jak tu či onu činnost vykonávat. Znám nevidomé, co dovedou samostatně smontovat nábytek, kutilské dovednosti jako třeba něco opravit, sekat dříví a jiné.

Máš vodícího psa? Nedávno jsem někde zmínil, že by byli bezva asistenti byli čtyřnozí roboti. Podle navigace by strefil kamkoli, kamerová čidla by zase upozorňovala na věci při chůzi, výcvik by trval minutu atd. Jasně, živý pes je živý pes. Obojí má své výhody i nevýhody. Jaký na to máš názor?

Když vidím, jak v současnosti funguje můj robotický vysavač, že občas vysává jen pár minut, pak třeba skoro dvě hodiny, počkal bych, až budou robotičtí pomocníci vychytanější a budou spolupracovat s umělou inteligencí. Zatím bych to spíš viděl jako pokus omyl. Za pár let si to ale představit dokážu.

Máš představu kolik je v ČR nevidomých lidí?

Statistiky uvádí, že lidí se zrakovým znevýhodněním, je v ČR přibližně kolem 60 až 70 tisíc.

Pokud by se někdo ze čtenářů chtěl problematice nevidomých více věnovat, dozvědět se další podstatné informace, kam bys takové čtenáře odkázal?

Nejlépe asi na organizace www.sons.cz.

Tyfloservisy, Tyflocentra, středisko Teiresiás v Brně, případně na různé Facebookové skupiny jako např. Nevidomí Češi a Slováci, Modrý tulipán, příznivci zrakově postižených.

Když budou trochu Googlit, narazí na velké množství blogů, které tvoří samotní zrakově hendikepovaní a kde se mohou dovědět řadu užitečného.

Nebo též na vzdělávací portál www.portal-pelion.cz, případně se můžou podívat na můj projekt na Forendors - wwwforendors.cz/giebhelp.

Existuje něco jako komunita či kultura nevidomých, jako tomu je u lidí, kteří neslyší od narození, nebo od doby, než si osvojí češtinu?

Existuje, sdružuje ji především organizace SONS, Tyfloservisy a Tyflocentra. V těchto organizacích se lidé, kteří přicházejí o zrak během života, ale všeobecně i když přijdou o zrak po narození, mohou naučit všemu, co budou pro život potřebovat.

Závěrem ti dávám volný prostor (jako ty mě) sdělit našim čtenářům vše co nezaznělo a co máš ještě na srdci.

Vězte, že hendikep ať je jakýkoli, je pouze pouhou drobnou vadou na kráse, která se dá překlenout.

Autor: Ztlumeno | čtvrtek 2.11.2023 7:50 | karma článku: 9,59 | přečteno: 211x
  • Další články autora

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,72 | Přečteno: 150x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 185x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik