Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlas. Blbě vidím i blbě slyším (ale do invalidity to má daleko), lidi poznávám víc podle chůze než obličeje a při rozhovoru se dívám na rty a ne do očí.

Takže mozek si spíš vypracuje pomůcky, než že by fyzicky zlepšil nějaký orgán. Ale možná v dětství se s tím ještě dá něco dělat, když je tělo ve vývinu.

2 0
možnosti

Já si myslím, že to tak docela mýtus není, protože vědecké výzkumy na toto téma říkají něco jiného. Nejde o to, že se zlepší fyzické parametry zrakového aparátu u neslyšících (například lepší čočka nebo hustší sítnice) nebo že se zvýší počet chlopní ve vnitřním uchu. Zrak i sluch se "odehrávají" především v mozku. Je prokázáno, že centrum sluchu u nevidomých vykazuje vyšší aktivitu i rozvoj než u běžné populace. Totéž platí o mozkových centrech zraku u neslyšících. Běžný člověk není schopen odezírat slova ze rtů, ale mnoho neslyšících to dokáže. Mozek prostě rozšíří kapacitu zrakového centra tak, aby dokázalo zpracovávat více informací a rychlejším tempem. Nedávno na ČT24 ukazovali nevidomé, kteří používají navigační zařízení, které přesně popisuje místo, kde se lidé právě nacházejí a kudy a jak mají jít. Většina z těchto lidí používala takzvaný zrychlený režim řeči, kterému "normální" člověk není schopen porozumět. To znamená, že si časem prostě vypracovali lepší schopnost rozpoznat řeč, a to i tehdy, je-li mluva výrazným způsobem zkreslena.

Lidské tělo je opravdu zázračná záležitost.

2 0
možnosti
Foto

To je uplna zahada. Ja neslysim od 2003 a odezirat neumim. Jen takove lehke veci, jako treba: "Chces pivo?" Ale slozita souveti, nebo dokonce rozhovor ne. Take mi nejdou sdeleni, ktera se pisi na konci s vykricnikem. Treba: "Uklid si ty ponozky!" :-)

0 0
možnosti

Už před několika desetiletími jsem na toto téma slyšel takovou anekdotu.

"Když má někdo jednu nohu kratší, tak druhou má zase delší. "

Já vím, je to černý humor.

3 0
možnosti

Máte pravdu.

Když ovšem někdo přijde o jeden smysl v dětství, dokážou jiné jeho smysly výrazně nabobtnat neustálým tréninkem v době růstu a vývoje. V dospělosti se už nic takového nestane.

A ladiče pian dnes už nevidomí dělat nemohou, protože by se neuživili. Nikdo je už nehce. Klasických akustických pian je příliš málo.

1 0
možnosti

21. 7. 2016 11:59

Jo, byl to takový příklad, jelikož si too lidé často spojují a neuvědomí si, že většina pian je dnes elektronických.

0 0
možnosti
  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,48
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik