Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VF

Pane "Kráťo", mám trochu pocit, že se do Vás někteří diskutující pustili, místo poděkování. Bydlím sama, využívám sluchátka, ale za článek Vám děkuji. Co kdyby jednou.....R^:-)

0 0
možnosti
Foto

Úsměvné je, že až budou sami hledat, jak se titulky pouští, vzpomenou si (možná) na toto a hodí se jim to. :-)

Zítra ráno bude ještě jeden osvětový k titulkům.

1 0
možnosti
AN

Umíte si představit, že usnete u televize s vypnutým zvukem? Dneska večer to navrhnu manželce. Třeba jí ty titulky naopak probudí...

0 0
možnosti
Foto

To už se mi stalo několikrát, takže umím.

0 0
možnosti
Foto

Jedna věc je pořad otitulkovat a druhá věc je kvalita titulků.

Nezlobte se, ale i při vší snaze o zjednodušení titulků, což je vzhledem k jejich čitelnosti nutné, jsou titulky někdy "mimo" obsah.

Pro změnu, ve zprávách pro neslyšící se taky občas nestačím "překladu" divit a to znakovou řeč neovládám.

0 0
možnosti
Foto

Ano, někteří titulkáři se domnívají, že když někdo neslyší, tak je automaticky nechápavý či co. Dokonalý příklad je třeba "Dobrý voják Švejk" s Hrušínkým, kde titulkář vyhodil spoustu (dokonce snad většinu) promluv, protože mu přišly zbytečné a spoustu point, protože je sám nepochopil. Obrázek toho, jak to vypadalo od Mgr. Věry Strnadové je na http://kochlear.cz/images/st/st-svejk-promluvy.jpg. Úplně tím zabil atmosféru díla a marně proti tomu bojujeme. Reprízují to 2x v roce a nemohou to opravit.

Ale jinak jsou titulky docela doslovné (což lidé s postižením sluchu vyžadují).

Znakovou řeč, vietnamskou řeč, finskou řeč také neovládám. A neovládám ani znakový jazyk, vietnamský jazyk, finský jazyk a dalších asi 7 000 jazyků, nebo kolik jich na planetě existuje.

Jinak v češtině máme třeba čtyři slova pro něco, na co je jeden znak ve znakovém jazyce (malé dřevné otevřené okno dokořán).

1 0
možnosti
ZH

Vašemu případu se také říká "chytrej jak rádio". Starý člověk, který špatně slyší, dost často také špatně vidí. Takovému člověku jsou titulky zpravidla na houby, protože se mu rozmazávají, případně je nestíhá číst. Když už, tak jsou lepší sluchátka. Pokud nemá dostatečně dobré brejle, nebo peníze na ty brejle.

0 0
možnosti
Foto

No já třeba neslyším vůbec nic, ani ránu z děla. Jaká sluchátka byste mi poradil?

A ostrovid už také nejsem, tak si písmo titulků zvětšuji zhruba na 4 centimetrové.

0 0
možnosti
Foto

Pěkný článek, hlavně to video.

0 0
možnosti
DR

Souhlas. Snad až na ty výrazy "bývají na kanálech s SD nebo HD vysíláním", namísto s SD nebo HD rozlišením.

0 0
možnosti
  • Počet článků 123
  • Celková karma 7,47
  • Průměrná čtenost 796x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik