Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Z ceskeho zpravodajstvi je vubec nejlepsi to na CT2 chvili pred osmou vecer. Obdivuji ty sluchove postizene, ze dokazi to kmitani rukou vubec sledovat.

0 0
možnosti
Foto

Někteří zase třeba obdivují jiné osoby s postižením sluchu, které stíhají číst české titulky a plně ví obsah, protože rozumí významu slov.

Je to zkrátka stejné, jako obdivovat kohokoli, že rozumí plynně svému mateřskému jazyku. :-)

0 0
možnosti
AN

A11l76e87š 67N28o69v17á28k

21. 2. 2022 11:18

proto je překvapivé, že i veřejnoprávní televize preferuje znakovou řeč před titulkováním...

0 0
možnosti
Foto

To ne. Titulky jsou skryté a titulkováváno je na ČT snad 95 % pořadů. Tlumočník ovšem skrytý není a automaticky se spustí všem.

Skvělé by bylo, kdyby byl rovněž skrytý a ti, co potřebují tlumočníka, by si jej zapnuli. Zvuk jde také vypnout/zapnout, obraz jde vypnout/zapnout, titulky jdou vypnout/zapnout. Zkrátka téměř vše jde na televizoru vypnout/zapnout.

Nevidím žádnou překážku v tom, aby šel v XXI. století vypnout/zapnout i tlumočník znakového jazyka. Například modrým tlačítkem na dálkovém ovladači a šel by i jakkoli zvětšit. A kdyby někdo argumentoval, že to není technicky možné, tak máme například iVysílání na červené tlačítko, nebo dvojité obrazy, kdy v jednom střílí biathlonista a ve druhém probíhá rozhovor s jiným v cíli.

Je to prostě pouze o ochotě, chtít to udělat.

0 0
možnosti
Foto

Tohle mě dost vytáčí. Hluchoněmí si říkají Neslyšící a nikdo jiný podle nich není neslyšící.

0 1
možnosti
Foto

Nejsou to hluchoněmí, mluvidla mají v pořádku a často i mluví (jak se to dokáží naučit mi je záhadou). A to přivlastňování slova "neslyšet" není dobré. Také neexistují žádní nevidomí a Nevidomí. Rovněž neexistují třeba cizinci a Cizinci s tím, že s velkým "C" to jsou pouze Vietnamci v ČR.

1 0
možnosti
  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,49
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik