Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč neslyšící nemají rádi slovo „hluchoněmý“?

V článku se zaměříme na slovo „hluchoněmý“. V dnešní době se stále používá či píše slovo „hluchoněmý“, ač se jedná o neslyšícího. Tento výraz používají jak lékaři, tak i zdravotnický personál.

Paní Kamélie je na toto slovo citlivá a má k němu silné výhrady. Chodí k obvodní lékařce na pravidelné preventivní prohlídky a tam se s tímto "označením" setkala i u lékařů. To ji „zabolelo“. Jednou ji dopadly negativně krevní testy, a tak lékařka vyplnila pro Kamélii průvodní list na sonografii štítné žlázy s uvedením „hluchoněmá pacientka“. V tom okamžiku měla Kamélie chuť převést kartu na jinou citlivěji jednající obvodní lékařku, přepadla ji lítost a smutek. Ale ovládla se a odcházela jen se smutnou náladou. V tom okamžiku si totiž vzpomněla na lidi, kteří jí celá léta pomáhali. Bylo jí líto vlastní maminky, logopedky a všech učitelek a učitelů, kteří s ní denně usilovně cvičili a „investovali“ do ní mnoho času.  Cítila, že jejich obětavá a trpělivá práce není nyní doceněna ani u vysokoškolsky vzdělaných lékařů v podobě citlivěji voleného slova než jakým je slovo „hluchoněmý“.

     Neslyšící dokážou přece svým způsobem "mluvit". Stačí přece někoho štípnout do ruky, a už vykřikne bolestí „Au“. Nejsou nemluvní jako Chaplin v němé grotesce beze zvuku. Kamélie chápe lékaře, novináře a ostatní lidi, kteří označují neslyšící za hluchoněmé, když je vidí „ukazovat rukama“ nebo slyší jejich odlišnou, uměle vybudovanou řeč. Lidé si neuvědomují, že slovo „hluchoněmý“ se nerovná slovu „neslyšící“. Toto slovo se používalo naposledy ve středověku až do 16. století, kdy nastal počátek vzdělávání neslyšících a vznikaly první školy pro neslyšící děti ze šlechtických rodin. První neslyšící učitelé ovšem kladli důraz na výuku mluvení, čtení a psaní pomocí prstové abecedy. V dnešní době neexistuje minoritní společnost hluchoněmých, ale minoritní společnost neslyšících. Je složená z uživatelů znakového jazyka, bilingvistů, ohluchlých, nedoslýchavých, uživatelů s kochleárním implantátem atd. Neslyšící děti nenajdete ani v běžné škole pro děti s vadou řečí. To je dnešní skutečnost.

    Někdy, když Kamélie zavře oči, se vrací do doby, kdy se jako neslyšící novorozeně poprvé podívala do světa ticha. Tehdy ještě nekřičela. Ale časem, díky podmíněnému sacímu reflexu, byla malá Kamélie schopna se vehementně a hlasitě hlásit, že má hlad jako ostatní zdravá novorozeňata. Jak na to přišla, že má hlasitě plakat? V tom pomohly její normální potřeby a zdravé hlasivky. Ani neplakala odlišným hlasem při breku, tj. nějakým uměle vybudovaným hláskem. Ale naopak vydávala stejný hlásek nemluvněte a dávala své mamince znamení jako jiná slyšící miminka o svých potřebách, a to až do počátku vývoje mluvené řeči. V té době maminka malé Kamélie ještě netušila, že Kamélie je neslyšící. To je logické. Takže malá Kamélie se nenarodila jako hluchoněmá, ale jen jako neslyšící.

     Mějte proto na paměti, že slovo „hluchoněmý“ v dnešní době patří mezi hrubá slova. Toto slovo spíše připomíná návrat do starověkého Řecka a Říma, kdy neslyšící šestileté děti byly odňaty od rodičů a běžně usmrcovány.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Autor: Kamila Spěváková, předsedkyně Tichý dům neslyšících
Kamélie má od narození vrozenou sluchovou vadu a uměle vybudovanou řeč. Kromě psaní se věnuje třem organizacím - Tichý dům neslyšících, Česká unie neslyšících a Českomoravská unie neslyšících, kde se zabývá projektem "Domov pro neslyšící seniory".
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Autor: Ztlumeno | pátek 26.8.2016 8:23 | karma článku: 29,31 | přečteno: 10989x
  • Další články autora

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,71 | Přečteno: 149x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 182x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Obvyklé omyly o ohluchlých osobách

Ze strany neinformovaných lidí dochází často k záměně ohluchlých osob s lidmi nedoslýchavými nebo s těmi, kdo se neslyšící již narodili. V důsledku toho vzniká při kontaktu s ohluchlými lidmi mnoho omylů.

11.3.2024 v 7:56 | Karma: 13,53 | Přečteno: 287x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 789x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik